Kredi Notu Nedir? Nasıl Öğrenilir?
Ocak 8, 2021Kredi Notu Nedir?
Dünyanın 2000’li yılların başından beri kullandığı bir finansal notlama sistemi olan kredi notu sistemi ülkemize 2010’lu yılların başında entegre oldu. Bir kişinin ya da bir kurumun tüm finansal geçmişin toplanarak analiz edilmesi sonucunda puanlama sisteminde oluşan puanına kredi notu deniyor. Bu puanlama sistemi ise; kişi ya da kurumların geçmişte kullandığı kredi ya da kredi kartlarının düzenli ödenenip, ödenmediği, mevcut kredi ve kredi kartı borç durumlarının toplamının ne seviyede olduğu gibi bazı etkenlerle hesaplanıyor.
Kredi notu, bankalar açısından pek çok avantaj sağlıyor. Bir kişinin geçmişteki finansal durumunu gören bankalar, o kişiye kredi ya da kredi kartı verip vermeyeceğini hızlı bir şekilde ortaya koyabiliyor. Bankalar KKB tarafından verilen 0 ila 1900 arasında verilen puanı baz almaktadır. KKB tarafından 1-699 puanları arasında notu olan kişiler en riskli grupta, 700-1099 arasında puanı olan kişiler orta riski grupta, 1100-1499 arasında puanı olan kişiler az riskli grupta, 1500-1699 arasında puanı olan kişiler iyi grupta ve 1700-1900 arasında puanı olan kişiler ise çok iyi grupta yer almaktadır. Puanı 0 olan kişiler ise daha önce hiç bankalar ile çalışmamış kişiler olarak nitelendirilir.
Bankalar tarafından genel olarak yapılan yorumlarda 1-1099 puanı arasında olan kişilerin kredi ya da kredi kartı kullanma şansın %10’un altındadır. Bu kişiler ancak teminat ya da ipotek göstererek kredi kullanabilmektedir. 1100-1499 arasında puana sahip olan kişiler ise belli limitler dahilinde kredi kullanabilmektedir. Ancak 1500’ün üstünde puana sahip olan kişiler %90’ın üstünde olasılıkla istedikleri kredi rakamını istedikleri zaman kullanabileceklerdir.
Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?
Kredi notu, iki farklı şekilde öğrenilebilmektedir. Bu sistemlerden ilki findeks ile öğrenme diğeri ise bankalar aracılığı ile öğrenmedir. Gelin bu iki sistemi de detaylıca inceleyelim.
Findeks aracılığı ile kredi notu öğrenme
Kredi Kayıt Bürosuna bağlı bir marka olan Findeks, müşterilerine belirlediği ücret dahilinde tutar üzerinden detaylı sicil analiz raporunu sunmaktadır. Findeks’in resmi sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden sisteme kayıt olup, tutarı yatırarak sadece saniyeler içinde finansal risk raporunuza sahip olabilir ve kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.
Bankalar aracılığı ile kredi notu öğrenme
Findeks sisteminin bir diğer alternatifi ise bankalardır. Bankalar da kişilerin finansal risk raporlarını sunabilmektedir. Bazı bankalar, eski müşterilerine bu raporu ücretsiz bir şekilde sunarken bazı bankalar bir ücret karşılığında bu raporu müşterilerine sunmaktadır. Sizlerde ister şubenizle görüşerek isterseniz de internet bankacılığı üzerinden kredi notunuzu hızlıca öğrenebilirsiniz.
[…] Kredi Notu Nedir? Nasıl Öğrenilir? […]
[…] bazı bankaların sizden istedikleri evraklar, ya da findeks kredi notu ölçüsü farklı oluyor. Bazı bankalar daha uyguna kredi verirken findeks kredi notunuz o […]