NASA’nın Mars misyonunda tarihi gün

NASA’nın Mars misyonunda tarihi gün

Şubat 18, 2021 0 Yazar: hanifinas

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yeni Mars gezgini Perseverance, yaklaşık 7 ay evvel Florida’daki Cape Canaveral Uzay Üssü’nde başlayan 494 milyon kilometrelik seyahatini tamamlamak üzere. Tam olarak planlandığı tarihte Kızıl Gezegen’in yörüngesine giren Perseverance artık komşu gezegenimize iniş yapmaya hazırlanıyor.

30 Temmuz 2020’de yola çıkan ve saatte 20 bin kilometre üzere muazzam bir süratle Mars atmosferine giriş yapacak olan Perseverance, adeta bir meteor üzere Mars yüzeyine ilerlerken iniş ekibinde bulunan paraşüt açılarak devasa bir süratle düşen uzay aracını yavaşlatacak. Son olarak Gökyüzü Vinci olarak isimlendirilen iniş roketleri çalışacak ve Perseverance’in Kızıl Gezegen’e yavaşça iniş yapmasını sağlayacak.

Perseverance’ın Mars’a inişi muhakkak kolay olmayacak. Çünkü Mars ile Dünya ortasındaki aralık nedeniyle NASA’nın ile uzay aracı ortasındaki bir sinyal alışverişi lakin 11 dakikada gerçekleşiyor. İniş toplamda 7 dakika süreceğinden inişin tüm denetimi Perseverance’ın otonom sistemlerinde olacak ve bir şeylerin aksi gitmesi halinde NASA, rastgele bir müdahalede bulunamayacak. NASA mühendisleri bu süreyi “7 dakikalık dehşet” olarak nitelendiriyor.

Eski bir ırmak deltası olan Jezero Kraterine iniş yapacak Perseverance, 900 kilo tartıya sahip Percy isimli devasa bir keşif robotu taşıyor. Lakin Perseverance’ın Mars’a götürdüğü en savlı uzay aracı Percy değil, küçük bir Mars helikopteri olacak. 4 sefer uçma denemesi gerçekleştirecek olan bu helikopter, başarılı olması halinde Dünya dışı bir gezegende havalanan birinci helikopter olacak ve uzay çalışmalarında kıymetli bir kilometre taşı halinde gelecek.

Perseverance çok farklı bir donanıma sahip. Misyonu olan bilimsel araştırmaları yapabilmesi için özel enstrümanlarla donatıldı.

INGENUITY (marifet, hüner): Mars’ta uçabilecek formda tasarlanmış birinci küçük helikopter. 1,8 kilogram tartısındaki Ingenuity, atmosferi Dünya’nın atmosferinin yüzde 1’i yoğunlukta olan Mars’ta test uçuşları yapacak. (Atmosfer yoğunluğunun düşük olması kalkışı zorlaştıran bir faktör.) 13 megapiksellik kamerasıyla renkli fotoğraflar da çekecek olan Ingenuity’nin uçuşları Ay’ın ötesine yapılacak beşerli uzay misyonları için değerli bilgiler sağlayacak.

MASTCAM-Z: Yüzeydeki mineralleri incelemek için kullanılacak gelişmiş bir kamera sistemi.

MEDA: İspanya’nın ürettiği sıcaklık, rüzgar suratı ve tarafı, basınç, nem ve toz ölçümleri yapan bir sensör.

MOXIE: Astronotların Mars karbondioksitini oksijene dönüştürüp dönüştüremeyeceklerini anlamak için tasarlanmış bir deney seti.

PIXL: Kimyasal elementleri tanımlamak için bir röntgen sprektrometresi ve kaya ve toprak dokularının yakından fotoğraflarını çeken bir kamera.

RIMFAX: Norveç’in ürettiği bir yeraltı radarı. RIMFAX, yüzeyin altındaki jeolojik yapının haritasını çıkaracak.

SHERLOC: Spektrometreler, bir lazer ve bir kamera kullanarak suyun değiştirdiği organik ve mineral bazlı kalıntıları avlayacak.

SuperCam: Bir kamera, lazer ve spektrometreler kullanarak kayaları ve toprağı inceleyip organik bileşikler arayacak.

NASA’nın Mars misyonları sayfası ve YouTube kanalı üzerinden yapılacak canlı yayınlarla bütün dünya Perseverence’ın Kızıl Gezegen’e inişini anbean takip edebilecek. Perseverance’ın ayrıyeten @NASAPersevere halinde bir Twitter hesabı bulunuyor. Twitter’da #CountdowntoMars etiketiyle de paylaşımları izlemek mümkün.

Kaynak: Bloomberg HT